Cât de liberă este Libia, la un an de la moartea lui Gaddafi. „Eliberarea țării nu a fost complet realizată în anumite regiuni”

Cât de liberă este Libia, la un an de la moartea lui Gaddafi. Eliberarea țării nu a fost complet realizată în anumite regiuni
Publicat: 20/10/2012, 17:28
Actualizat: 05/02/2019, 23:21

Spectrul lui Muammar Gaddafi bântuie în continuare noile autorități libiene, care au apreciat sâmbătă că țara nu a fost în întregime eliberată de regimul acestuia, după exact un an de la moartea fostului dictator îndepărtat de la putere, relatează AFP.

„Eliberarea țării nu a fost complet realizată în anumite regiuni”, a declarat președintele Adunării naționale libiene Mohamed al-Megaryef, citând în special orașul Bani Walid, unul dintre ultimele fiefuri ale fostului regim, teatru de mai multe zile al unor confruntări sângeroase.

Într-un discurs difuzat în noaptea de vineri spre sâmbătă, al-Megaryef a prezentat un bilanț sumbru al perioadei post-Kadhafi, anunțând o „întârziere și o neglijare” în formarea unei armate și unei poliții, controlul armelor și respingerea accesului rebelilor la instituțiile statului.

Șeful Adunării a citat totodată o întârziere în reformarea justiției și în dosarul reconcilierii naționale.

El a declarat că „această situație a detrminat Fouloul (resturi) ale fostului regim din interiorul țării să se infiltreze în organele statului și să comploteze cu cei care se află în exteriorul țării împotriva revoluției și conducerii ei legitime”.

„Această stare de slăbiciune a autorității statului a adus profit unor persoane (…) și grupări, chiar dacă acestea nu au legături cu Fouloul din cadrul (fostului) regim, care au sfidat autoritatea, au efectuat arestări arbitrare, au torturat, șantajat și jefuit” țara.

„Au îndrăznit să își înființeze închisorile lor”, a deplâns oficialul de rang înalt, referindu-se la miliții înarmate care fac legea în țară după îndepărtarea fostului regim de la putere.

Bani Walid deține „patea leului” în privința acestor practici, a apreciat Mohamed al-Megaryef, pentru a justifica operațiunea militară lansată împotriva acestui oraș acuzat că adăpostește și protejează foști susținători fanatici ai fostului regim, căutați de către justiție.

„Bani Walid a devenit un adăpost pentru un mare număr de (persoane) în afara legii, ostile revoluției și chiar pentru un mare număr de mercenari”, a subliniat el.

„Acesta nu este un război de exterminare sau de epurare etnică, așa cum pretind unii în mod greșit, ci o campanie destinată instaurării legitimității, restabilirii securității și stabilității” în oraș.

Peste 15 persoane au fost ucise la Bani Walid săptămâna aceasta, în cursul unor bombardamente efectuate de către grupuri de foști rebeli care operează în contul armatei libiene.

Amenințarea unui asalt viza de mai multe săptămâni orașul Bani Walid, în urma uciderii unui fost rebel din Misrata, răpit și torturat în oraș, care a exacerbat tensiunile dintre Misrata și Bani Walid, orașe vecine și rivale istorice, care au ales tabere opuse în cadrul conflictului de anul trecut.

Adunarea națională, cea mai înaltă autoritate politică din țară, a solicitat la 25 septembrie ministerelor Apărării și Internelor să îi găsească pe autorii răpirii fostului rebel din Misrata, mort după mai multe săptămâni de detenție, și să oprească alte persoane căutate de către justiție.

De atunci, orașul este asediat de către brigăzi ale foștilor rebeli. Însă demnitari de la Bani Walid refuză să permită accesul acestor „miliții în afara legii” și pun la îndoială neutralitatea „armatei naționale” care, în opinia lor, încă nu există.

Un atac armat efectuat miercuri împotriva acestei oaze, în cursul căruia a fost ucisă o persoană iar alte 11 au fost rănite, a suscitat o confuzie. Brigada care a efectuat asaltul afirmă că a acționat din ordinul șefului Statului Major, în timp ce acesta a dezmințit că a dat vreun ordin în acest sens.

În discursul său, Mohamed al-Megaryef a apreciat că forțele armate „sunt subordonate autorităților legitime”, deschizând în mod implicit calea unui atac de o anvergură și mai mare împotriva orașului Bani Walid.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Finală Elena Lasconi - Călin Georgescu, la prezidențiale? Ce arată datele acum despre Ciolacu
Ce legătură are Vladimir Putin cu Cătălin Georgescu? Presa din Rusia EXULTĂ după victoria năucitoare
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cum a funcționat rețeaua uriașă și sofisticată construită pe Tik Tok pentru Călin Georgescu, pe...
George Simion susține că a intrat în turul 2 și acuză „manipularea prin sondaje toxice”....
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu...
Cum arată ACUM cea care în trecut era votată „cea mai sexy femeie din lume”!...
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte diferenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Un polițist, care urma să asigure paza la o secție de votare, a fost găsit...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Cod Rutier 2024: Care e distanța regulamentară între mașinile parcate?
Referendum local în Capitală. Rezultat: Referedumul a trecut pragul şi varinta DA are peste 50%....
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Dan Negru a dat verdictul după victoria lui Călin Georgescu: ,,Alegerile de anul ăsta înseamnă...
Cele mai frecvente greșeli la varza murată. Să nu faci asta niciodată
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a ales...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Cum a ajuns cuvântul ”legionar” să fie cel mai căutat cuvânt de pe google după...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
(P) Gaze intestinale în exces? Ce soluții există?